Na zdrowe odżywianie składa się szereg czynników. Mowa zarówno o prawidłowym komponowaniu potraw, jak również szukanie składników, które rzeczywiście mają jakąś wartość odżywczą. Ogromnie ważne jest także to, aby jeść równomiernie, jak również zachować właściwą kaloryczność. Jakie jeszcze działania składają się na to, że możemy powiedzieć, że się zdrowo odżywiamy?
Zdrowe odżywianie się – dlaczego warto?
Mówią, że jesteś tym co jesz i bardzo dużo jest w tym prawdy. Zdrowa i zbilansowana dieta to przede wszystkim świadomość tego, co znajduje się na naszych talerzach. Jest ona gwarantem utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Jeśli stawiamy na świadome i zdrowe żywienie możemy uniknąć wielu groźnych dla zdrowia, a nawet życia chorób, które rozwijają się często latami. Mowa między innymi o osteoporozie, kamicy żółciowej, otyłości, nadciśnieniu tętniczym, niedokrwistości z niedoboru żelaza czy też cukrzycy typu 2.
Zdrowe odżywianie się – ważna jest regularność
Na zdrowe żywienie składa się przede wszystkim regularność żywienia. Przyjmuje się, że powinniśmy spożywać przynajmniej 3 podstawowe posiłki dziennie, co w praktyce oznacza śniadanie, obiad oraz kolację. Jeszcze lepszym modelem żywienia jest dołączenie do tego 2 przekąsek – II śniadania oraz podwieczorku. Pamiętajmy o tym, żeby spożywać posiłki o stałych porach zachowując mniej więcej 3 do 4 godzin odstępu. Lepiej jest częściej i mniej niż najadać się do syta za każdym razem, kiedy siadamy do stołu.
Różnorodność posiłków i spożywanie wody
Ogromnie ważną kwestią jest także to, aby komponować jadłospis na bazie dobrej jakości produktów, które pozbawione są szkodliwych substancji. Konieczne jest to, aby zadbać o różnorodność. Nuda na talerzu to najgorszy z możliwych scenariuszy. Pamiętajmy także o tym, że żadna suplementacja nie zastąpi nam świeżych produktów, w tym warzyw oraz owoców. Konieczne jest także picie wody. W końcu to w dużej mierze z niej składa się nasz organizm. Przyjęło się, że osoba dorosła powinna spożywać przynajmniej 8 szklanek wody dziennie, czyli około 1,5 litra.
Odpowiednia kaloryczność posiłków
Koniecznie zadbajmy także o właściwą kaloryczność posiłków. Oznacza to, że musimy wziąć pod uwagę nasz wzrost, wagę, wiek, tryb życia jak również kondycję organizmu oraz ewentualną nietolerancję pokarmową. Do komponowania jadłospisu należy podejść mocno indywidualnie. Każda z nas jest inna, a co za tym idzie ważne jest to, żeby pamiętać o tym, iż model żywienia jaki powinniśmy stosować nie istnieje. Jest kilka zasad, ale jeśli chodzi o poszczególne składniki i ich kaloryczność, jest to już kwestia indywidualna.