Insulinooporność może dotyczyć nawet połowy dorosłych mieszkańców naszego kraju, problem jednak w tym, że nie każdy zdaje sobie z niej sprawę. Zdiagnozowanie jej często jest więc kwestią przypadku. Diagnostyka jest ogromnie ważna, gdyż nieświadomość może doprowadzić do wystąpienia cukrzycy typu 2. Ważne jest także to, aby zadbać o odpowiednią dietę. O jakiej mowa?

Insulinooporność – o czym mowa?

Insulinooporność to stan w którym komórki ciała wykazują obniżoną wrażliwość na działanie hormonu, który wydziela trzustka – insuliny. Jej zadaniem jest głównie to, aby doszło do obniżenia poziomu cukru we krwi. W znaczny sposób się on podwyższa wówczas, kiedy spożywamy pokarmy i to niekoniecznie te ze słodyczowej półki. Siłą rzeczy, jeśli nasze tkanki nie są w stanie reagować w prawidłowy sposób na inulinę, to zwyczajnie trzustka zaczyna ją produkować ponad normę. Jakiś czas może wydawać się to wystarczające, niemniej długo utrzymujący się stan powoduje, że poziom cukru w organizmie mocno wzrasta. Może pojawić się więc stan przedcukrzycowy, a następnie już cukrzyca. Kogo może dotknąć insulinooporność?

Mowa głównie o osobach borykających się z otyłością. Może także dotyczyć nawet osób szczupłych, ale wykazujących otyłość metaboliczną. Pojawia się także u osób prowadzących zły tryb życia – nadmiernie odchudzających się lub przejadających. Przyczynia się także do nich stres, zbyt mała ilość snu, jak również przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej.

Najczęściej pojawiające się objawy indulinooporności

Wśród najczęściej pojawiających się objawów insulinooporności należy wymienić przede wszystkim nadmierną senność po spożyciu posiłku, nieuzasadniony wzrost masy ciała, częste bóle głowy, utrudnienia w chudnięciu, rozdrażnienie, zaburzenia koncentracji. Może pojawić się także znacznie zwiększona chęć spożycia słodyczy, jak również ataki apetytu.

Dieta dla osób z insulinoopornością

Insulinooporność właściwie nie polega na tym, żeby diametralnie zmieniać nawyki żywieniowe, jeśli stawiamy na zdrowe odżywianie się. Sięgajmy jednak po produkty o niskim indeksie glikemicznym. Unikajmy produktów zbożowych, tłustego mięsa, oleju kokosowego, masła i smalcu, ziemniaków, dużej ilości owoców, słodkich jogurtów, serków czy też napojów roślinnych. Koniecznie odstawmy cukier w każdej postaci, jak również słodycze. Ważne jest spożywanie dużej ilości wody, systematyczność w spożywaniu posiłków jak również aktywność fizyczna.

Dodaj komentarz