Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez własnoręcznie przygotowywanych domowych wypieków. Klasyczne desery, takie jak sernik, babka czy pascha, wpisane są w polskie tradycje wielkanocne i sprawiają, że spędzanie czasu w rodzinnym gronie staje się jeszcze przyjemniejsze i bardzo smaczne. Poniżej prezentujemy kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu naszym najbliższym.

Według tradycji, jednym z typowych wielkanocnych deserów jest pascha. Przygotowuje się ją tylko raz do roku – z twarogu i bakalii. Zobacz jakie to proste!

Wielkanocna pascha migdałowa

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 200 g cukru pudru
  • 5 żółtek twardych
  • 2 żółtka płynne
  • 120 g masła extra Mazurski Smak
  • 2 łyżki sera mascarpone Mlekpol
  • laska wanilii
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 krople esencji migdałowej
  • 50 g rodzynek

Przygotowanie:

W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone, nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów.

Innym, wartym uwagi, tradycyjnym wielkanocnym przepisem jest oczywiście mazurek. Tym razem to sekretny przepis członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Dzierzbi, dzięki któremu z łatwością przygotujesz czekoladowego, kruchego i pysznego mazurka.

Mazurek

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • masło extra Mazurski Smak
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka

Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.

Składniki na masę:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 0,5 kostki masła extra Mazurski Smak
  • 2 łyżki kakao
  • skórka z pomarańczy
  • migdały

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu ścieramy na to skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować innymi bakaliami. Smacznego!

Dodaj komentarz