Wokół pieczywa narosło już wiele mitów, które postaramy się obalić. Jego spożywanie jest istotną kwestią na drodze do zapewniania organizmowi właściwie zbilansowanej diety, niemniej nie każde rodzaje są wskazane przy poszczególnych nietolerancjach. Nie warto jest rezygnować z jego spożywania, a raczej zaznajomić się z faktami i mitami jakie wokół niego krążą i wybrać rodzaj pieczywa skrojony na miarę naszych potrzeb.

Pieczywo na drożdżach jest zdrowe – czy to prawda?

Jeśli postawimy na dobrej jakości chleb wyrabiany na zakwasie, to mówimy o takim, który będzie wyrastał na skutek fermentowania się bakterii mlekowych. Te mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Wśród dobrodziejstw warto wymienić chociażby eliminację szkodliwych oraz potencjalnie wpływających na rozwój raka związków. Ważne jest także to, że regulują przemianę materii jak również to, że eliminują toksyny pleśniowe. Pieczywo które jest wyrabiane na drożdżach jest bogate zarówno w witaminy jak i minerały. Oznacza to, że mamy do czynienia między innymi z tymi z grupy B. Znajdziemy w nim także mikroelementy, takie jak żelazo, cynk, potas, fosfor oraz magnez i wapń.

Pieczywo chrupkie – czy rzeczywiście jest mniej kaloryczne niż zwykłe?

To mit, jaki krąży wokół pieczywa chrupkiego jakoby było ono mniej kaloryczne niż jego tradycyjny odpowiednik. O ile jedna kromka rzeczywiście ma mniej kalorii niż tradycyjny razowiec, o tyle jeśli już pójdziemy w gramaturę wychodzi na to, że chrupkie pieczywo jednak bije ją na głowę pod względem ilości kalorii. Pamiętajmy także o tym, że chrupkie pieczywo nie jest absolutnie dobre, jeśli planujemy odchudzanie – może jedynie służyć jako przekąska. Na pewno jest o wiele mniej kaloryczne niż ciastko czy też chipsy.

Diabetycy muszą zrezygnować z pieczywa – czy to prawda?

Diabetycy nie muszą rezygnować z pieczywa w codziennej diecie, ale tylko pod warunkiem, że będą stawiali na pieczywo, które ma w swoim składzie węglowodany złożone. Musi być ono wypieczone z mąki owsianej, pełnoziarnistej, żytniej albo też razowej. Wybierając je zwracajmy także na indeks glikemiczny. To właśnie on klasyfikuje produkty pod względem ich wpływu na poziom glukozy we krwi w dwie czy też trzy godziny po ich spożyciu.

Jak widać spożywanie pieczywa nie musi oznaczać wcale dodatkowych kilogramów czy też zbyt dużej ilości węglowodanów. Musimy jednak kupować je świadomie, zwracać uwagę na skład i sprawdzać, czy rzeczywiście dany rodzaj jest dopasowany do naszych potrzeb.

Dodaj komentarz