Szukanie sposobów na zastępowanie jajka w kuchni ma różne podłoża. Często zwyczajnie nie mamy ich w lodówce, innym razem mamy alergię, albo też po prostu nie chcemy czuć ich smaku. Bez względu na to, co jest powodem szukania ich zamienników warto znać kilka sposobów. O jakich mowa? Sprawdźmy.

Jajko i jego właściwości odżywcze

O ile nie wykazujemy nietolerancji na jajka o tyle czasem warto jest zastanowić się nad opłacalnością szukania jego zamienników. Jest to produkt, który zaliczamy do tych, które charakteryzują się najlepszą przyswajalnością białka. Oprócz tego jajka są bogate w żelazo, potas, fosfor oraz selen, magnez czy też wapń. Ponadto w ich składzie znajdziemy kwas foliowy oraz witaminy. Wśród nich takie jak B12, K, D, E oraz A. Warto także wymienić kwasy omega-3 odpowiedzialne za neutralizowanie szkodliwego cholesterolu. Żółtko zawiera ponadto beta-karoten. Ważne jest także to, że jaja są po prostu smaczne i znajdują szerokie zastosowanie w kuchni.

Czym zastąpić w kuchni jajko – kilka sprawdzonych sposobów

Siemię lniane doskonale zastępuje obecność jajka w potrawach. Jest ono bardzo zdrowe i bardzo dobrze zamieni jajko w większości wypieków. Mowa zarówno o ciastkach czy też pieczywie. Jak więc zastąpić jajka? Wymieszajmy siemię z 3 łyżkami wody. Poczekajmy aż woda zgęstnieje i gotowe. W celu zastąpienia jajka możemy zastosować mąkę ziemniaczaną. Tutaj wystarczą zaledwie jej dwie łyżeczki. Z powodzeniem można zastosować ją zarówno do deserów, jak i sosów nie zmieniając smaku potraw. W babeczkach, muffinach czy też ciastach możemy wykorzystać zamiast jajek jogurt, natomiast szukając jeszcze witaminowej bomby sięgnijmy po awokado. To cenne źródło witamin z grupy B, jak również beta karotenu oraz wit. K, E czy też magnezu, cynku, manganu, miedzi czy też potasu.

Jak widać jest wiele sposobów na to, aby zastąpić jajka w kuchni. Nie musimy więc gorączkować się, kiedy zabraknie nam tego produktu w lodówce. Wystarczy kilka sprytnych sposobów i zastosowanie składników, które mamy zazwyczaj zawsze. Jogurt, mąka ziemniaczana czy też siemię lniane to takie z grupy sztampowych po jakie sięgamy w trakcie robienia zakupów. Nie bójmy się o smak potraw, najczęściej stosowanie ich nie wpływa znacząco na niego. Z powodzeniem więc wykorzystujmy potencjał składników, które czasem dość są nie pozorne, a jednak mogą śmiało zastąpić wiele innych, w tym właśnie takie jak jajka.

Dodaj komentarz