Papryczka chili jest bardzo doceniana w kuchni zarówno ze względu na swoje walory smakowe, jak również zdrowotne. Mimo swojego ognistego smaku coraz więcej osób wprowadza je do swoich kuchni podkręcając niektóre potrawy. Jak więc wykorzystać ich potencjał? Sprawdźmy.

Papryczka chili i jej rodzaje

Jest wiele odmian i rodzajów papryczek chili. Można zauważyć istotne różnice w ich smaku oraz rozmiarach. Różnią się także kształtem oraz poziomem ostrości. Jalapeño jest jedną z najbardziej popularnych papryczek, ma niewielkie rozmiary i zieloną barwę lub też czerwoną. Bardzo często pojawia się w daniach z kuchni meksykańskiej. Bardzo popularna jest także piri-piri, jest stosunkowo niewielka – zwykle ma 2 cm długości. Najczęściej jest dodawana do dań z kuchni portugalskiej. Cayenne to także bardzo często wymieniana przez miłośników papryczek odmiana. Kolejne to tabasco oraz pepperoni.

Papryczka chili i jej zastosowanie w kuchni

Papryczka chili wiedzie prym głównie w kuchniach w których stawia się na dania charakteryzujące się ostrymi nutami smakowymi. Wśród nich warto wymienić między innymi kraje Dalekiego Wschodu, Portugalię, Meksyk oraz Indie. Z ich pomocą można przyrządzić różnego rodzaju sosy, jak również salsy. Wykorzystywane są także jako marynaty do mięs, ale oczywiście nie tylko. Na tym ich potencjał się nie kończy. Papryczki pojawiają się w postaci świeżej, jak również sproszkowanej. Można dodać je na przykład do takich dań jak meksykańskie tortille, zupa meksykańska, leczo, chili con carne czy też do przygotowania sosu chili.

Papryczki chili i ich właściwości zdrowotne

Papryczki chili wyróżniają się dużą zawartością witaminy C. Znajdziemy w ich składzie także magnez, potas, mangan oraz żelazo. Warto zaznaczyć w nich także obecność witaminy A oraz B6. Kolejny ważny składnik to kapsaicyna, która jest pomocna szczególnie wtedy, kiedy chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jest bardzo pomocna w spalaniu tłuszczu – przyspiesza metabolizm. Na tym jednak lista ich dobrodziejstw zdrowotnych się nie kończy. Pamiętajmy jednak o tym, że jak ze wszystkim, także ze spożywaniem papryczek chili należy zachować zdrowy rozsądek. O ile mają one ważne właściwości prozdrowotne, o tyle ich nadmiar może być na niektórych szkodliwy. Niemniej warto jest wykorzystywać ich potencjał i starać się wprowadzać je do swojej kuchni.

Dodaj komentarz