Deska do krojenia jest elementem wyposażenia każdej kuchni. Przygotowywanie śniadań, obiadów czy też kolacji z jej udziałem jest niemalże standardem. O ile jej jakość ma znaczenie na drodze do trwałości, o tyle także bardzo istotna jest również higiena. W jaki sposób więc zadbać o nią, aby mieć pewność, że usuwamy groźne dla zdrowia bakterie?
Deska do krojenia i jej rodzaje
Na rynku mamy wiele rodzajów desek do krojenia. Wśród nich warto wymienić między innymi drewniane. Są one jednymi z najbardziej popularnych. Są one dostępne zarówno w różnych kształtach, jak i kolorach, to także wyróżniają się różną wielkością. Pamiętajmy o tym, że im bardziej twarda deska, tym wykazuje większe właściwości antybakteryjne. Trzeba zadbać jednak o jej właściwą impregnację. Kolejną popularną deską jest wykonana z bambusa. Jest trwała i wytrzymała, nie chłonie wody i szybko schnie. Deski plastikowe są wygodne w użytkowaniu i łatwe w utrzymaniu czystości z uwagi na to, że można je myć ręcznie, jak również w zmywarce. Deski szklane mogą powodować szybsze tępienie się ostrzy noża, natomiast deski marmurowe o ile są trwałe, to mogą wchłaniać płyny powodujące przebarwienia.
Jak dbać o deskę do krojenia – kilka praktycznych porad
Pierwszym krokiem na drodze do dbania o deski do krojenia jest ich olejowanie, które należy wykonać minimum dwa razy. Takie działanie dotyczy modeli drewnianych oraz bambusowych. Kolejny etap, to czyszczenie i przechowywanie desek do krojenia. Pamiętajmy o tym, aby nie przechowywać ich w miejscach narażonych na nadmierne dzianie wilgoci. Jeśli chodzi o drewniane, to nie możemy ich myć w zmywarce, ponieważ deska szybko się zniszczy. Jeśli widocznie się zabrudzi to stawiajmy głównie na mycie ręczne. Wybierajmy naturalne płyny do mycia naczyń, a agresywne detergenty pozostawmy w sklepie na półce.
Kiedy już umyjemy deskę, to koniecznie pozostawmy ją pionowo do wyschnięcia. Takie działanie sprawi, że łatwiej będzie ona ociekać z wody. Można także wytrzeć ją z pomocą suchej ścierki. Pamiętajmy także o tym, aby czyścić deskę, bez względu na to z jakiego materiału została ona wykonana po każdym użyciu. Musimy pamiętać o tym, że bakterie i zarazki są wszędzie, a pozostałości żywności na desce są dla nich znakomitą pożywką. Tak samo z wilgocią – nadmierna sprzyja rozwojowi bakterii. Jak widać dbanie o deskę nie jest trudne – liczy się jedynie systematyczność i odpowiednie podejście do tematu.