Do prawidłowego wychowania w duchu sportu dziecko potrzebuje od rodziców zachęty do ćwiczeń i wsparcia w osiąganiu wyników. Jednak, aby zadbać o właściwy rozwój małego człowieka i zapewnić mu odpowiednią regenerację po wysiłku, niezbędna jest także właściwa dieta. Ekspertki kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” przekonują, że dobrze skomponowany jadłospis powinien w pełni pokrywać potrzeby energetyczne organizmu oraz dostarczać składników niezbędnych do budowania formy, siły i sprawności. Podstawą diety są węglowodany, stanowiące główne źródło energii i dostarczające ok. 55-65% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ich dobrym źródłem są smaczne, pełne składników korzystnych dla zdrowia kasze.

– Właściwa dieta ma wpływ zarówno na możliwości wysiłkowe, proces regeneracji, prewencję kontuzji, ale również na optymalny wzrost i rozwój młodego organizmu. W badaniach na małych grupach sportowców juniorów w Polsce dowiedziono, że jedzą oni często za mało warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, co przekłada się na zbyt niskie spożycie węglowodanów, kwasu foliowego, wapnia czy żelaza, za często natomiast sięgają po żywność wysoko przetworzoną jak fast foody, słodycze i słone przekąski, słodzone napoje. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe połączone z intensywnym wysiłkiem fizycznym mogą doprowadzić nie tylko do gorszych wyników sportowych, ale także zaburzeń wzrostu i rozwoju  – zauważa Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

W diecie młodego sportowca ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii. Dziecko o dużej aktywności fizycznej ma znacznie zwiększone zapotrzebowanie energetyczne, nawet o ponad 1000 kcal względem swojego mało aktywnego rówieśnika. Jednocześnie w porównaniu z dorosłym, potrzebuje ono więcej energii przeliczając na kg masy ciała. „Paliwem” dla pracujących mięśni oraz mózgu mogą być kasze, które w przypadku gryczanej, jęczmiennej, jaglanej czy owsianej stanowią jednocześnie źródło witamin i składników odżywczych istotnych dla  młodych sportowców.

Młody sportowiec, który nie posiada odpowiedniego zapasu substancji energetycznych oraz pozbawiony jest właściwego poziomu nawodnienia, narażony jest na osiąganie gorszych wyników sportowych, a nawet obarczony jest ryzykiem kontuzji. Może odczuwać spadek siły, szybkości i wytrzymałości. Szybciej się męczy oraz wykazuje się mniejszym skupieniem. Dlatego, obok odpowiedniego nawodnienia, tak ważna jest odpowiednia dieta składająca się z pożywnych i pełnowartościowych posiłków zawierających wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W  jadłospisie powinno znaleźć się 4-5 posiłków podawanych w równych odstępach czasowych, mniej więcej co 3-4 godziny. Warto zatem przed meczem bądź treningiem zasilić młody organizm odpowiednią dawką energii. Zdaniem Kamili Pawłowskiej, blogerki kulinarnej z serwisu naszakasza.pl, dietetyczki, ekspertki kulinarnej kampanii, w ciągu dnia jako zdrowe przekąski idealnie sprawdzą się proste dania z kaszą, przygotowane według jej autorskich przepisów, do wypróbowania których zachęca.

Jaglane smoothie z truskawkami, gruszką i szpinakiem

Składniki:

  • kasza jaglana sucha – 2 łyżki
  • mleko spożywcze 2% – 1 szklanka
  • truskawki – 1 szklanka
  • szpinak świeży -1 szklanka
  • gruszki – 1/2 sztuki

Sposób przygotowania: gotujemy kaszę jaglaną przez około 15-20 minut. Owoce myjemy, obieramy i kroimy.

Wszystkie składniki wraz z mlekiem przekładamy do misy blendera i blendujemy na smoothie.

Sałatka z kaszą pęczak, szpinakiem, brokułem, fasolą i  orzechami włoskimi

Składniki:

  • szpinak świeży – 1 szklanka
  • kasza jęczmienna pęczak – 4 łyżki
  • brokuł – 1 szklanka
  • fasola biała, konserwowa – 3 łyżki
  • orzechy włoskie – 15g
  • olej rzepakowy- 1 łyżka
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka
  • miód pszczeli -1 łyżeczka
  • musztarda – 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki – 1 łyżka

Sposób przygotowania: kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 minuty. Przygotowujemy dressing mieszając olej z octem, miodem i musztardą. Fasolę z puszki odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą. Składniki przekładamy na talerz i polewamy dressingiem. Całość mieszamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Gryczanka z jabłkiem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • kasza gryczana, sucha -4 łyżki
  • mleko spożywcze 2% – 1 szklanka
  • jabłko – 1 sztuka
  • orzechy włoskie – 4 sztuki
  • Anyż, mielony – szczypta

Sposób przygotowania: gotujemy kaszę w mleku z dodatkiem anyżu przez około 15 minut, a następnie przekładamy ją do miseczki. Umyte i pokrojone jabłko dodajemy do kaszy, a następnie wrzucamy posiekane orzechy. Mieszamy wszystkie składniki.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Dodaj komentarz