Właściwości miodu znane są już od pokoleń i nie ma w tym nic przypadkowego. Jest ich naprawdę dużo i co najważniejsze – potwierdzono ich skuteczność. Wśród nich warto wymienić na przykład działanie bakteriobójcze czy też wzmocnienie pracy serca. O jakich jeszcze mowa? Sprawdźmy.

Właściwości miodu – lecznicze

Miód ma szereg właściwości leczniczych, a wśród nich miedzy innymi przyspieszenie gojenia się ran. Na kolejnym miejscu trzeba wskazać zmniejszenie ryzyka powstawania bliznowców, jak również leczenie wrzodów żołądka. Miód działa ponadto przeciwbiegunkowo, jak również obniża ciśnienie tętnicze krwi. Można także wskazać na jego właściwości przeciwmiażdżycowe jak również leczenie schorzeń dróg żółciowych oraz wątroby. Miód jest także dobry na sytuacje stresowe – koi nerwy. Jest wskazany także dla osób posiadających problemy z zasypianiem jak również z koncentracją. Miód jest znakomitym paliwem dla szarych komórek. Można także go stosować w stanach zapalnych organizmu, zwłaszcza, jeśli borykamy się z przeziębieniem i bólem gardła.

Miód i jego właściwości bakteriobójcze

Skład miodu jasno wskazuje na to, że wykazuje on właściwości bakteriobójcze. Trzeba koniecznie także podkreślić to, że jest on bogaty w mikroelementy, takie jak potas, chlor oraz fosfor. Jest w nim także dużo magnezu, żelaza, wapnia oraz manganu. Znajdziemy także mnóstwo witamin, a wśród nich takie jak z grupy B – B1, B2, B6 oraz B12, jak również A. W składzie miodu jest również biotyna oraz kwas foliowy. Miód jest wykorzystywany jako składnik wielu syropów, jak również tabletek, które działają kojąco na gardło – łagodzą stany zapalne i działają przeciwbólowo.

Wśród domowych sposobów na walkę z przeziębieniem i pierwszymi objawami infekcji warto jest wykorzystać potencjał jaki ma miód, a mianowicie to, że można zrobić na jego bazie syrop. Wystarczy do tego jeszcze cebula, czosnek, cukier oraz cytryna. Cebulę oraz czosnek kroimy, układamy w warstwowo, dodajemy cukier i miód – wszystko to w wyparzonym słoiku i tak aż do wieczka. Na koniec tak przygotowaną miksturę zalewamy sokiem z cytryny, odstawiamy i czekamy, aż powstanie syrop. Ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwkaszlowe. Łagodzi stany zapalne. Znany jest już od pokoleń więc warto mimo specyficznego smaku i zapachu wykorzystać jego potencjał. Miód naprawdę działa i jest to udowodnione.

Dodaj komentarz